Cruceros Palma de MallorcaRumbo a la sostenibilidad

“Cada vegada més el creuerista cerca un turisme més actiu i sostenible”

“El feedback amb els creueristes sol ser molt positiu: agraeixen veure les parts principals de la ciutat en el poc temps que tenen, són molt agraïts”.

 

Nina Harjula, finlandesa, és la copropietària amb el seu marit, mallorquí, de Palma BicycleTours, una empresa situada en ple Passeig Marítim de Palma i tambè en el port, que està especialitzada en excursions en bicicleta per la ciutat, lloguer de bicicletes i excursions de senderisme guiat per la Serra de Tramuntana. Fa 10 anys que va començar a treballar com a guia de muntanya, en bicicleta, a cavall i a peu, i quan va tenir l’oportunitat d’adquirir el negoci no s’ho va pensar, perquè “és la meva passió, i perquè l’opció de fer turisme que oferim és sostenible, ecològica, sense emissions, mescla amb la part cultural, i això tindrà demanda sempre, cada vegada més, perquè la nostra conscienciació i implicació amb la sostenibilitat és major”.

Una tercera part dels clients de Palma BiclycleTours són creueristes, als qui Nina defineix com

“un turista molt agraït, perquè tenen poc temps, i el fet que li oferim veure el centre de Palma en tres hores, fent  aturades per prendre alguna cosa, amb la possibilitat de veure els edificis emblemàtics des de diferents punts de vista, i tot de forma activa i sostenible, els sembla impossible a priori, i tenim un feedback molt positiu”. Crida l’atenció la sorpresa que cert tipus de creuerista manifesta després de conèixer la història i la cultura de la capital balear. “Els americans valoren moltíssim una ciutat com Palma amb tanta història i tanta cultura darrere”.

Palma Bycicle Tours ofereix fins a vuit tipus d’excursions diferents per la ciutat: l’excursió estàndard, la mateixa però fent parades per prendre algunes tapes, de nit, combinant el passeig amb bici per ciutat amb un altre en caiac, i excursions especialitzades per a creueristes, per la limitació de temps. Disposen, a més, de sis tipus de bicicletes: de ciutat o passeig, e-bikes, de trekking, de muntanya, de carretera i per a nens. “Crec que estem molt especialitzats, perquè la demanda ho exigeix”. L’equip de guies, a més, parla anglès, suec, finlandès, holandès, alemany, català i castellà. La majoria dels seus clients de creuers són alemanys, anglesos, americans i nòrdics.

Fer una ruta de senderisme guiat per la Serra de Tramuntana també és un altre dels serveis que ofereix aquesta empresa i pel qual es decanten molts creueristes. Encara que a priori sembli que no pugui donar temps, Nina afirma que sí, i que els creueristes cada vegada ho demanden més des que la Serra va ser declarada Patrimoni Mundial de la Unesco en la categoria de Paisatge Cultural. Les rutes que solen realitzar són la del camí des Correu, que connecta Esporles amb Banyalbufar, i la que connecta els pobles de Deià i Sóller. “Val la pena, la veritat és que solen acabar molt contents”, ens explica.

Nina comprèn el possible “cansament” de molts residents en els mesos de temporada alta en què coincideixen més de quatre creuers en el port de Palma (a vegades han coincidit fins a vuit), “també per a nosaltres és més difícil treballar, però sembla que aquest any ens han fet una mica de cas al sector i han repartit més l’arribada de vaixells”. “No obstant això –continua la guia finlandesa- jo tinc la consciència neta, sempre dic que prefereixo veure un grup de ciclistes que una cua de taxis, perquè no donem serveis que impliquin desplaçaments amb cotxe o autobús, oferim un servei molt sostenible. A més, en el bríefing previ a la partida de l’excursió, expliquem als turistes la importància de ser respectuosos, ja que compartim espai amb els locals, i crec que és tour molt segur: sempre per carrils bici o per carrers on gairebé no hi ha trànsit perquè són zona Acire.

 

Harjula explica que, a més, el que té de bo anar amb bici és que “podem canviar la ruta sobre la marxa: si hi ha un esdeveniment esportiu, o qualsevol altre festiu, no anem per on s’està desenvolupant, i així no molestem i per als ciclistes també és més còmode”. Palma ara també és una ciutat més fàcil i segura per al ciclista, considera, des que es van crear carrils bicis per gairebé tot el centre de la ciutat.

Sobre la política turística, Nina tira mà d’una demanda històrica del sector que no sembla que arribi mai a complir-se:

“S’hauria de treballar més a promocionar Mallorca com a destinació els 365 dies de l’any, el clima i les seves característiques ho fan possible”.

A més, creu que fins avui

“hi ha hagut molt bones paraules per promocionar l’Illa com a destinació sostenible i activa, però s’ha quedat una mica en això, en paraules, perquè continues anant a fires i les fotos de platges paradisíaques buides continuen existint, quan els que vivim aquí sabem que això a l’estiu no és la realitat”. “Hauríem d’invertir més en la creació i manteniment de camins de muntanya, i en el manteniment de carrils bici més segurs”, considera.

Quant a si hem arribat a un màxim de turistes, com alguns consideren, Nina opina que

“en aquesta illa cabem tots, però hem de pensar com, perquè el que és clar és que no hi cap un cotxe de lloguer més en temporada alta”. “I la qüestió no és prohibir, si es restringeix l’accés de cotxes a algunes zones, val, però sempre que s’ofereixi una alternativa de transport públic”.

Tags: